Rádi byste opálenou pleť, jemnou kůži, oči jako ostříž opravdu zdravé tělo? Máme pro vás jednoduché řešení – dejte si mrkev!

Mrkev najdeme na pultech obchodů po celý rok. Tato na pohled obyčejná zelenina dokáže ale doslova zázraky! Nejen že při její pravidelné konzumaci bude vaše pleť zářit zdravím s bronzovým nádechem, jako byste přijeli rovnou od moře, ale také dodá zdraví vašemu organismus zevnitř.

Játra, která jsou továrnou organismu, přímo zbožňují kořenovou zeleninu, jejímž předním zástupcem je právě mrkev.

Pokud přemýšlíte o detoxikaci nebo máte v plánu dovolenou v místech, jež jsou bohaté na sluneční paprsky, je právě mrkev tou správnou volbou, jak své tělo účinně a hlavně přirozeně ozdravit a dodat mu dostatečnou dávku beta-karotenu.

Jak nenásilně začlenit tuto úžasnou zeleninu do jídelníčku a ještě si při tom pochutnat? Vyzkoušejte níže zmíněný recept:)

Recept na „Mrkváček“

Ingredience

Koláč:

100 gramů oleje

3 vejce, dejte žloutky a bílky zvlášť

400 gramů nastrouhané mrkve – asi 3 větší

1 jablko nastrouhané

lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru 

50 gramů černý cukr

50 gramů medu

280 gramů celozrnné mouky (špaldová, žitná)

1 lžíce prášku do pečiva

1 lžíce perníkového koření 

1 lžička sušené pomerančové kůry

ořechy – nakrájené na malé kousky

miska předem v rumu naloženého sušeného ovoce : meruňky, švestky, rozinky, brusinky, datle…, prostě ovoce dle libosti. Tak 2 hodiny ponechat ovoce v rumu, většinou dám díl rumu a díl vroucí voda přikryji.

Náplň:

5 lžic povidel

2 lžíce rumu

Povrch:

1 netučný tvaroh měkký

1  lučina (cca 100 gamůr)

šťáva z jednoho citronu

šťáva z půl pomeranče

3 lžíce vanilkového cukru 

3 lžíce moučkového cukru

ořechy, sušené ovoce na ozdobu

Postup:

Troubu vytopíme na 160 °C. Vyšleháme olej s cukrem a medem, přidáme žloutky a šleháme. Poté dáme mrkev, jablko a zázvor a smícháme.Do mouky dáme prášek do pečiva, koření a přidáme k mokré směsi. Smícháme a přidáme sušené ovoce klidně i s trochou rumu v kterém se koupalo:). Vyšleháme tuhý sníh ze zbylých bílků a opatrně vmícháme. Směs vpravíme  do formy, uhladíme a pečeme 45 – 50 minut, dokud povrch nezhnědne. Můžeme zkusit špejlí jestli se nelepí. Osvědčilo se péct spíš dlouho a na menší stupeň – „Mrkváček“ je uvnitř pak propečený a nadýchaný. Poté, co ho vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokud je zrovna zima, můžeme ho dát i ven, aby byl studený, kvůli rozříznutí a potření. Takže když je studený, rozříznu ho napůl a svařím povidla s rumem v mikrovlnné troubě. Pak touto směsí potřu uvnitř. On se ten horký rum s povidly hezky do koláče vsákne. No a na náplň všechno utřu spolu a nanesu na dort a hotovo.

Dobrou chuť!!!!! 

S láskou k životu a k Elixír studiu : https://elixirstudio.cz/

Elixírka Daniela (Daniela Nováková)